BHS ENG

Izazov UN Women BiH kampanje “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno”: Kako prevazići strah i sram te govoriti o nasilju?

“Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno” naziv je kampanje koja je u našoj zemlji, od 26. novembra od 10. decembra 2018. godine realizirana u okviru globalne akcije “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”. Organizirao ju je UN Women BiH uz kreativna rješenja, PR i logističku podršku agencije McCann Sarajevo.

 

Strah i sram. Dva najčešća razloga zbog kojih nasilje ostane neprijavljeno. Strah od ponavljanja djela i sram od etiketiranja u društvu. Porazna je i činjenica da bi određeni na nasilje uzvratili nasiljem, ali i da se ne bi miješali ukoliko se nasilje dešava u porodici.

U društvu u kojem vladaju ovakve predrasude i gdje se na udarac odgovara novim udarcem pravi izazov je bilo uopće razgovarati na temu nasilja, vrstama nasilja, načinima prepoznavanja i reagovanja.

A razgovarali smo u Narandžastom UN Women BiH autobusu, simbolom ovogodišnje kampanje, koji je vozio u osam bh. gradova. Krenuo je iz Livna, a tokom 16 dana, prošao kroz Bihać, Banja Luku, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Mostar i Sarajevo. U svakom gradu smo se zadržali po dva dana, vozeći lokalnim rutama te tako prešli 2.907 kilometara.

 

Besplatnu edukativnu vožnju autobusom mogli su iskoristiti svi građani. Tokom vožnje u autobusu su bili i predstavnici policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija, s kojima smo, kroz moderiranu diskusiju sa građanima razgovarali o vrstama nasilja, načinima prepoznavanja i sprečavanja te zaštiti žrtava.

Sa nama su se vozili djeca, mladi, ljudi srednje dobi i penzioneri, raznih životnih profila.  Iskustva onih koji su se odvažili da govore o problemu nasilja te onih rijetkih koji su sa nama podijelili svoje dosadašnje lično iskustvo nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Susretali smo se sa građanima koji su od nas tražili savjet, raspitivali se za rješavanje problema svojih bližnjih. Neki su nam kazali i da su svjedočili nasilju ali da ga nisu prijavili jer nisu znali da postoji anoniman način prijave. A korisne savjete o anonimnom načinu prijave, kako dobiti besplatnu pravnu pomoć, koji oblik zaštite nude sigurne kuće, koliko su prava žrtava nasilja danas unaprijeđena sa novim zakonodavstvom te šta novo nudi integirisan, multisektorski pristup rješavanju problema nasilja nad ženama i nasilja u porodici, putnici i putnice su mogli saznati na licu mjesta.

 

 

Već u Bihaću, u Narandžastom UN Women BiH autobusu, desila se i prva prijava nasilja u porodici i traženje pomoći u udaljavanju od nasilnika.

Kako bismo javnost upoznali sa kampanjom i ulogom svih građana u prevenciji nasilja, tokom 16 dana uspješno smo realizovali osam press konferencija te producirali 17 saopćenja za medije.

McCann Sarajevo je adaptirao kreativna rješenja promo materijala i logotipa za vizuelni identitet kampanje. U svakom od gradova bili smo i na prometnim šetalištima,  građane upoznali sa kampanjom i problemom nasilja nad ženama i djevojčicama te ih pitali da nam kažu: Kako bi reagovali da primjete nasilje?

I došli smo do slijedećih rezultata.Većina građana bi nasilje prijavila, a najveći broj anketiranih nasilje bi prijavio policiji. Rijetko ko je bio upoznat da se nasilje može prijaviti i drugim institucijama zaštite: nevladinim organizacijama, hitnoj pomoći, domovima zdravlja, službama socijalne zaštite. Zahvaljujući ovoj kampanji ta slika danas je drugačija.