BHS ENG

McCann Sarajevo na Trećem Balkan Compliance & Ethics Forumu 2018.

U organizaciji WEFEC-a (West-East Forum for Ethics and Compliance) i Američke trgovačke komore u BiH (AmCham), protekle sedmice u Sarajevu održan je Treći Balkan Compliance & Ethics Forum 2018.

Osim predstavnika biznisa, Forum je okupio profesionalce iz Compliance & Ethics oblasti iz regiona, kao i predstavnike međunarodnih razvojnih finansijskih institucija, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Na jednodnevnoj konferenciji razmatran je značaj sprovedbe međunarodnih standarda poslovanja u BiH i zemljama regiona, analizirano zašto zbog neusklađenosti inostrane kompanije izbjegavaju saradnju sa domaćim privrednim subjektima i predstavljeno kako korporativna usklađenost sa međunarodno usvojenim pravilima domaćim kompanijama donosi kompetativnu prednost u poslovanju.

 

Promociju BCEF-a (Balkan Compliance & Ethics Forum)u domaćim medijima, kao i značaj uspostave compliance programa u poslovnoj zajednici, podržala je agencija McCann Sarajevo. Među panelistima bila je i Vesna Vlašić Jusupović, managing director McCann Sarajevo, koja je kazala: “Poslujemo transparentno, poštujemo etički kodeks i smatramo da provođenje compliance programa doprinosi kvaliteti našeg finalnog proizvoda. Standardizacija pravila i procedura unutar pojednih industrija znači napredak biznisa općenito i zato mislim da je nužno sprovođenje compliance-a” i dodala “Na forumu smo razmjenili znanja i iskustva sa drugim kompanijama, saznali više o novim kriterijima u okviru međunarodnog poslovanja te predstavili pravila i procedure koje primjenjujemo unutar McCann agencije a čija sprovedba donosi dobre rezultate”.

 

Kompanije učesnice Trećeg Balkan Compliance & Ethics Foruma imale su priliku steći znanje o međunarodnim standardima i najčešćim greškama u poslovnoj praksi, zbog kojih sve učestalije, od ove godine, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) te ostale finansijske instituciju izriču sankcije poslovnim subjektima u BiH i zemljama regiona.

 

“Ovaj forum primarno posjećuju kompanije koje imaju standarde poslovnog integriteta u svojoj poslovnoj praksi, što znači da posjeduju mehanizme i posvećenost kako ne bi bile uključene u zabranjene poslovne prakse kao što su korupcija, prevara, narušavanje konkurentskih pravila, prinuda i opstrukcija. Na tome se zasniva standard poslovnog kvaliteta i mi godinama radimo s kompanijama koje posluju na taj način", pojasnio je Bojan Bajić, predsjednik WEFEC-a.

 

Jedna od ključnih preporuka ovogodišnjeg BCEF-a je da se sve kompanije koje posluju po standardima poslovnog integriteta uvežu u određenu organizaciju, kako bi se napravila jasna diferencijacija na tržištu.