BHS ENG

McCann Sarajevo partner Leader Project-a za mlade poduzetnike koji se prvi put održava u BiH

Leader Project, desetodnevni edukativni program MBA tipa na kojem sudjeluju vrhunski predavači Ivey Business School iz Kanade, ove godine nakon Rusije, Moldavije, Ukrajine, Etopije, Haitija te zemalja regiona Srbije i Makedonije, po prvi put se održava i u Bosni i Hercegovini, uz podršku Agencije McCann Sarajevo a u organizaciji Restart-a.

 

Kao društveno odgovorna kompanija koja podržava edukativne i razvojne programe McCann Sarajevo se pojavljuje u ulozi kreativnog i organizacionog partnera projekta.

 

 

Ideja samog programa potiče još od pada Berlinskog zida 1989. te raspada tadašnjeg SSSR-a, kada je ekonomskim stručnjacima postalo jasno da za ove zemlje slijedi dugotrajan proces prilagođavanja novim tržišnim uslovima što podrazumjeva i edukacije za potpuno nov set vještina. S obzirom da su edukacije te vrste bile prilično skupe i teško dostupne za prosječnog građanina, rodila se ideja o razvoju kraćeg edukativnog programa, sa povoljnom cijenom participacije, koji su pokrenuli MBA studenti Ivey Business School iz Toronta. Od tada je program zabilježio mnoge modifikacije, kroz njega je prošlo više od 8 000 iskusnih edukatora, ali misija je ostala ista – pružiti vrhunsko obrazovanje perspektivnim mladim poduzetnicima u sredinama gdje edukacije te vrste nisu lako dostupne.

 

Priliku da u BiH učestvuju u edukaciji imaju participanti odabrani kroz rigorozan selekcijski proces između brojnih aplikanata; bh. poduzetnika, menadžera, vlasnika srednjih i malih preduzeća, mladih profesionalaca, ali i studenata završnih godina sa impozantnim CV-ima i motivacijom. U okviru deset dana intenzivnih predavanja i radionica Joel Pipher, Matthew Whittle, Leroi Yu i Akash Pasricha, iskusni biznis stručnjaci iz Kanade te Sead Ferhatović iz BiH, koji je također završio Ivey Business School, participantima će pružiti priliku da unaprijede vlastite poslovne vještine, savladaju analitičke alate, upoznaju procese odlučivanja, a na samom kraju treninga očekuje se da razviju vlastiti biznis plan i predstave ga potencijalnim investitorima. Simulacije realnih situacija u različitim poslovnim disciplinama kao što su marketing, finansije, ljudski resursi, strateško planiranje, u sesijama jedan na jedan, posebne su prednosti ovog programa.

 

Direktorica agencije McCann Sarajevo, Vesna Vlašić Jusupović, je članica panela profesionalaca čiji je zadatak da detaljno razmotre sve prezentirane biznis planove učesnika edukacije i odaberu najinovativniji i najkvalitetniji projekat koji će biti predstavljen investitorima. Zbog velikog interesa učesnika program će svakako postati standardna praksa a McCann ima namjeru podržati i svaku narednu generaciju polaznika.