BHS ENG

McCann Sarajevo za dobrobit močvarnih staništa: Posjetite "zeleni" i "sivi" svijet i odlučite u kojem želite živjeti

Pressica, edukativni kutak za djecu, panel diskusija, izložba, film, kviz znanja...Učenje na interaktivan i zabavan način o značaju močvarnih staništa. Upoznavanje javnosti sa glavnim prijetnjama tri međunarodno zaštićene močvare u Bosni i Hercegovini koje štiti Ramsarska konvencija: Livanjskog polja, Hutovog blata i Bardače. Pogledajte kako smo, povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, kreirali "zeleni" i "sivi" svijet i odlučite u kojem želite živjeti!

 

 

Ekologija i teme iz oblasti zaštite okoline nisu baš prvi izbor medija u odabiru dnevnih sadržaja. Da budemo sasvim realni nisu ni među prvih pet. Politika, crna hronika, showbiz, bez obzira što nas stalno stavljaju u svojevrsan “repeat loše stvarnosti”, ostavljaju sasvim malo prostora temama o kojima zaista treba govoriti, jer suprotno prijeti nam loša budućnost. Tako je i posljednji značajan datum iz ove oblasti koji nas poziva na “ekološku budnost” – 2. februar, Svjetski dan močvara, trebao pronaći “svoj put do medijske pažnje”.

 

 

Ovu ekološku temu, bh. javnosti, organizacijom zanimljivog multimedijalnog eventa, uspio je približiti McCann Sarajevo. Pressica, edukativni kutak za djecu, panel diskusija, izložba, film, kviz znanja...Učenje na interaktivan i zabavan način o značaju močvarnih staništa. Upoznavanje sa glavnim prijetnjama tri međunarodno zaštićene močvare u Bosni i Hercegovinikoje štiti Ramsarska konvencija: Livanjskog polja, Hutovog blata i Bardače.

 

 

Brojni građani Sarajeva taj dan imali su priliku posjetiti tematski kreiran edukativno – izložbeni paviljon, postavljen na platou ispred SCC-a, u kojem je upriličen prikaz biljnog i životinjskog svijeta močvarnih staništa, a najmlađi posjetioci, učenici OŠ Vladisav Skarić iznijeli su svoje dojmove o tome šta su sve naučili. “Očuvanje prirode je najvažnije od svega što nam treba, jer ako ne bude prirode nema ni života”, kazao je Hamza Hadžić, a Farah Zukić dodala: “Ako uništimo prirodu, uništili smo staništa nekih životinja.”

 

 

Interes su pokazali i brojni novinari te je glavna poruka pressice, na kojoj su govorili predstavnici nevladinih organizacija: WWF Adria, Euronatura, Orintološko društvo Naše ptice, Centar mladih Livno, Dinarica i Centar za životnu sredinu, kako naše močvare propadaju zbog nebrige nadležnih institucija i nepoštivanja domaćih zakona ali i međunarodnih konvencija, prenesena u brojnim medijima.

 

 

U ovom videu pogledajte kako je McCann Sarajevo povodom Svjetskog dana močvarnih staništa kreirao "zeleni" i "sivi" svijet i odlučite u kojem želite živjeti!