BHS ENG

„BiH got Annie“: McCann Sarajevo sudjelovao u postavci kultnog mjuzikla za djecu i odrasle Annie

McCann Sarajevo je u proteklom periodu sa zadovoljstvom sudjelovao u kreiranju i realizaciji projekta „Annie“, prvog bosansko-hercegovačkog profesionalnog mjuzikla za djecu i odrasle, koji je u saradnji sa Institutom za teatar, muziku i multimediju (iMTM) i Narodnim pozorištem Sarajevo, nakon višemjesečnih proba, premijerno izveden 3. i 4. juna.

 

 

„Mjesecima se radilo na produkciji i promociji i sretni smo što su iza nas dvije noći u kojima je sala Narodnog pozorišta bila ispunjena do zadnjeg mjesta. Za nas ovo nije uobičajen projekat. Uloženo je mnogo truda, ali rad sa djecom sam po sebi predstavlja nagradu, a vidjeti sreću na licima svih učesnika i publike još veću. Drago nam je da se, pored kulturnog značaja projekta,kroz rad na predstavi izgradila kompletna generacija djece educirane u oblasti muzičkog teatra, a cijela priča je pružila i odličnu priliku za pomoć djeci bez roditeljskog staranja u BiH kroz različite oblike podrške. Zaista smo ponosni što imamo priliku kreirati i neke drugačije priče“, izjavila je Vesna Vlašić Jusupović, direktorica McCann Sarajevo. 

 

U toku priprema ostvarena je saradnja sa Centrom Duga Art iz Centra za djecu bez roditeljskog staranja Duga iz Kulen Vakufa. U foajeu Narodnog pozorišta svi zainteresirani imali su priliku kupiti slikovnicu “Bajka o mjesecu” čiji je izdavač Fondacija Centra koja je na ovaj način prikupila značajna sredstva namjenjena štićenicima. “Kroz rad na mjuziklu inicirali smo i kampanju kojom želimo pomoći ovom Centru koji brine o djeci uzrasta do šest godina. Nadam se da ćemo, nakon ovih simboličnih akcija, biti u mogućnosti i više se uvezati“, pojasnila je Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a.  

 

 

Muzičko-scenska adaptacija hita o desetogodišnjem siročetu, djevojčici Annie, u režiji Riada Ljutovića na sceni spojila je čak 70 aktera. Uz soliste Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, u postavci učestvuju i polaznici škole pjevanja, plesa i glume iMTM-a, kao i studenti Akademije scenskih umjetnosti, te mlade zvijezde u glavnim ulogama, djeca uzrasta od 3 do14 godina selektovana kroz proces audicija.

 

„Radeći sa djecom na ovom mjuziklu gledano sa duhovne strane sam zaista profitirao. Smatram da imamo jednu fenomenalnu generaciju. Budućnost teatra treba da bude muzički teatar“, poručio je Jasmin Bašić, solista Opere Narodnog pozorista Sarajevo, koji igra Olivera Warbucksa.

 

 

U ulozi Annie prvu noć zablistala je djevojčica Asja Čamdžić, a na drugoj premijeri publiku je, u istoj ulozi, oduševila sjajna Amina Bilalbegović. Sa ostatkom ekipe  predstavile su priču o okrutnom životu u sirotištu, ali i o velikoj međusobnoj ljubavi, prijateljstvu i solidarnosti zbog kojih ovaj mjuzikl i ima sretan kraj. Svi songovi su izvedeni uživo, a najviše ovacija izazvali su "It's hard knock life" i "We got Annie".

 

 

Dopadljiva komedija, puna kolorita, ipak s obzirom na glavnu tematku života djece u sirotištu, pred publiku postavlja važno pitanje o životu djece bez roditeljskog staranja.

 

Ne smijemo zaboraviti da je ovo priča o siročićima, napuštenoj djeci i sigurno je sve koji je su je pogledali izuzetno dotakla. Iako je ovo jedna ozbiljna tema, kojom ujedno želimo da podsjetimo javnost na kategoriju djece bez roditeljskog staranja, ona nije ispričana kao teška socijalna priča. Siguran sam da će to biti komad koji će se rado gledati“, pojasnio je reditelj Riad Ljutović.

 

 

U septembru su planirane prve reprizne izvedbe mjuzikla, a u njima će na sceni Narodnog pozorišta zaigrati i treća Annie, djevojčica Aja Saračević Mijatović.