BHS ENG

McCann Sarajevo partner mjuzikla za djecu i odrasle Annie

Već nekoliko mjeseci Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo i agencijom McCann Sarajevo, radi na pripremi hit mjuzikla za odrasle i djecu Annie.

Muzičko-scenska izvedba istoimenog američkog filmskog hita iz 1982. godine o djevojčici iz sirotišta, po muzici Charlesa Strousea, ujedno je i prva profesionalna postavka mjuzikla u BiH sa djecom uzrasta od 6-14 godina.  

 

“McCann Sarajevo je zajedno sa iMTM-om partner u realizaciji mjuzikla Annie, jer želimo približiti javnosti muzički teatar kao pozorišni žanr koji uopće nije zastupljen u BiH. Annie predstavlja značajan edukativni projekat kroz koji će se preko 40-ero djece uključiti u realizaciju predstave, edukovati i specijalizirati za izvođenje rola u domenu muzičkog teatra, najkompleksnije teatarske forme u kojoj oni uče pjevati, plesati I glumiti. Ponosni smo da je naša agencija pro bono komunikacijski partner mjuzikla za djecu i odrasle Annie koji će definitivno biti jedno od najznačanijih teatarskih ostvarenja sezone i zasigurno veliki hit za koji će se tražiti karta više”, pojašnjava Vesna Vlašić Jusupović, direktorica McCann Sarajevo.

 

U tri kruga audicija među 70-ero djece odabrano je njih 14 za glavne uloge i 18 za pjevačko-plesni ansambl. Glumačku podjelu čine i polaznici škole pjevanja i glume Instituta MTM,studenti Akademije scenskih umjetnostiali i profesionalni pjevači - solisti Opere Narodnog pozorišta Melisa Hajrulahović-Tomić i Jasmin Bašić.

 

“Djeca će, rame uz rame, igrati svoje prve profesionalne uloge sa deset odraslih profesionalaca. Oko 70 aktera na sceni garantuje pravi spektakl, šarmantno režiran komad koji spaja muziku, ples i glumu.  Puno šarenila, veselja, divnog pjevanja i svakakve raskoši u teatarskom smislu krasit će ovu produkciju koja će se, vjerujem, dugo pamtiti“, ističe Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a. 

 

U dvije različite postavke dječijih uloga mjuzikl Annie zabilježit će čak dvije premijerene izvedbe, 3. i 4. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo.