BHS ENG

McCann Sarajevo za UN Women: Više od 13 000 građana BiH podržalo kampanju Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama

 
Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama, slogan je pod kojim je agencija McCann Sarajevo za UN Women ured u BiH realizirala ovogodišnju kampanju ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’. Statistika, prema kojoj je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja, bila je motivirajuća da alarmantnom stanju u našem društvu odgovorimo prodornom i efektnom kampanjom u kojoj će svi građani biti pozvani da daju svoj doprinos. Zadatak agencije bio je da ključna poruka kako svako od nas ima ulogu da vidi, prepozna i reaguje na nasilje te sudjeluje u stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve, dopre do što većeg auditorijuma. 
 
 
 
I u 16 dana, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, kampanju je podržalo više od 13 000 građana i građanki širom naše zemlje, realizirane su dvije press konferencije, a zabilježno je više od 130 objava u domaćim i regionalnim medijima.
 
 
 
 
Impresivni rezulatati ostvareni su zahvaljujući kreativnom konceptu koji je predvidio izradu specijalnog „brojača obećanja“ koji je na svom proputovanju kroz BiH bio postavljen u pet vodećih gradova s ciljem podizanja svijesti građana kako je i njihov glas bitan u sprječavanju nasilja. Tako su, pritiskom na taster, za isključenje nasilja glasali građani Banja Luke, Bijeljine, Tuzle, Mostara i Sarajeva. Brojač je dolaskom u svaki grad budio interesovanje javnosti te je ovom zanimljivom akcijom prikupljeno 12 300 obećanja za isključenje nasilja nad ženama i djevojčicama, a mnogi su glasali i online, putem stranice www.iskljucimonasilje.ba, gdje je do 10.decembra, registrovano više od 850 obećanja.
 
 
 
 
S obzirom da je izmjena tradicionalnog viđenja muškosti jedna od ključnih stavki u prevenciji nasilja, agencija je realizirala brojne edukativne aktivnosti širom naše zemlje, uključivši u kampanju obrazovne institucije, sportske kolektive te kao infulensere, uspješne muškarce iz raznih segmenata javnog života.  
 
U više od 70 srednjih škola podijeljeni su edukativni materijali sa adekvatnim porukama viđenja pojma maskuliniteta. Uputivši osobne video poruke kako nasilje ne smije biti izbor kampanju su podržali: reditelj Srđan Vuletić, pjevač Halid Bešlić, bh. fudbalski reprezentativac Miroslav Stevanović, najuspješniji bh. bokser Damir Beljo, TV voditelj Ognjen Blagojević, stand-up komičar Filip Andronik i glumac Velimir Blanić. U 16 dana aktivizma, kroz saradnju sa Nogometnim savezom BiH, uključili su se timovi i navijači fudbalske Premijer lige te su sa terena i tribina poručili: Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama. Na završnoj konferenciji za medije članovi Košarkaškog kluba Gen, na platou ispred BBI Centra, u performansu sa kišobranima formirali su zaštitni znak ovogodišnje kampanje, narandžasti simbol isključenja nasilja, i tako još jednom poslali ključnu poruku kampanje, čime je ona zvanično i završena.