BHS ENG

Srdjan Šaper

O osnivaču

Srđan Saper 1

 

Srđan Šaper jedan je od vodećih marketinških stručnjaka koji se u svijetu marketinga nalazi već duže od 30 godina. Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao kreativni direktor, producent i reditelj u agencijama “Ogilvy & Mather”, “Saatchi & Saatchi” i “Idols & Friends”, 1997. godine osnovao je marketinšku agenciju „McCann Beograd”, a ubrzo zatim i “McCann Skopje”. Danas se nalazi na čelu kompanije „I&F McCann Grupa“, jednog od vodećih komunikacionih sistema koji uspješno posluje u 12 zemalja južne i sjeverne Evrope. Sve agencije, članice ovog sistema, kao dio međunarodne komunikacione grupacije McCann Worldgroup, svojim kvalitetom i načinom rada, klijentima pružaju međunarodno iskustvo i vrhunsku lokalnu ekspertizu iz oblasti komunikacija.

 

Srđan Saper

 

Srđan Šaper i nagrade

 

O tome govori više od 800 nagrada osvojenih na domaćim i međunarodnim festivalima. “I&F McCann Grupa” osvojila je dva kanska lava na najznačajnijem svjetskom advertajzing festivalu Cannes Lions. 2009. godine “Zlatnog lava“ dobila je agencija “McCann Skopje” za kampanju  podizanja javne svijesti o prevenciji raka testisa pod nazivom “Proveri ih”, a dvije godine kasnije  „Bronzanog lava“ osvojila je agencija “McCann Beograd” za projekat “Niste sami”, realizovan za Telefonsko savjetovalište za borbu protiv suicida.

Tokom 2015. godine I&F McCann Grupa je dobila priznanje Srpske asocijacije menadžera (SAM) za Regionalni projekat.

Medijska agencija UM Beograd, koja posluje u sklopu I&F McCann Grupe, osvojila je Zlatnu nagradu za kampanju "Fanta & Yasserstain" u kategoriji "Najbolja društvena mreža" na 18. medijskom festivalu "SEMPL" u 2016. godini.

Na festivalu integrisanih komunikacija Kaktus, McCann Beograd je proglašen za Agenciju godine 2015., 2016. i 2017. godine. Na prestižnom festivalu Golden Drum, McCann Beograd je osvojio 5 nagrada u 2017. godini, što je značajno doprinjelo da McCann Worldgroup dobije nagradu Golden Net Aword kao najuspješnija agencijska mreža.

Na prvim Effie nagradama u Srbiji 2017. godine, najprestižnije svjetske nagrade koja nagrađuje efektivnost u marketingu, najznačajnije nagrade osvojile su agencije McCann Beograd i UM Beograd, čineći ovu grupu najefikasnijom u Srbiji. McCann Zagreb je na Danima komunikacija 2017., najvažnijem nacionalnom festivalu oglašavanja u Hrvatskoj, odnio najprestižniju nagradu – nagradu X za agenciju godine. 2018. godine, u okviru Effie Srbija, McCann Beograd je osvojio dvije bronze,a UM Zagreb je na Effie Hrvatska sa klijentom Zagrebačka pivovara osvojio Grand Prix, 2 zlata i jedno srebro.

 

 

Srđan Šaper

 

Svojim višedecenijskim iskustvom u advertajzingu doprinio je razvoju cjelokupne komunikacijske industrije. Specijalno priznanje Udruženja za tržišne komunikacije Srbije (UEPS) za unaprjeđenje i razvoj propagandne struke primio je 2003. godine, a isto udruženje dodijelilo mu je 2011. godine Nagradu za životno djelo za stvaralački doprinos razvoju tržišnih komunikacija. 2012. godine na manifestaciji “Noć reklamoždera” dobio je nagradu “Grand Slam” za doprinos srpskom i regionalnom advertajzingu.

 

Srdjan Saper
 

Diplomirao na katedri za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu gdje danas predaje na postdiplomskim studijama. Često je gost na brojnim međunarodnim konferencijama gdje drži predavanja iz oblasti oglašavanja i marketinga.
 

Srdjan Šaper je jedna od istaknutih javnih ličnosti u poslovnom i kulturnom životu. Tokom karijere, bio je član više odbora javnih institucija i poslovnih asocijacija, među kojima su Srpska asocijacija menadžera (SAM), Međunarodno udruženje propagandista (IAA), Američka privredna komora (AmCham) i Srpsko-britanski poslovni klub. Svojim iskustvom i znanjem doprinosi i radu brojnih drugih poslovnih udruženja i humanitarnih organizacija.

 

Srdjan Šaper

Prije ulaska u svijet marketinga, Srđan Šaper bavio se muzikom, filmom i režiranjem TV spotova. Poznat je kao jedan od osnivača i članova benda “VIS Idoli”, koji je pokrenuo novi talas i bio među najpopularnijim na prostoru  bivše Jugoslavije. Muzički novinari i kritičari koje je okupilo  regionalno izdanje časopisa "Rolling Stone" proglasili su ovaj album za najbolje diskografsko izdanje s prostora bivše Jugoslavije od 1955. do danas.  Komponovao je muziku za TV dramu “Šumanović – komedija umetnika”. Poznat je i po ulozi  u kultnom filmu “Davitelj protiv davitelj”.

 


Reference:

http://www.politika.rs/sr/clanak/391934/McCann-Beograd-trecu-godinu-zaredom-najuspesnija-agencija-u-Srbiji

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/2928773/golden-drum-potvrdio-lidersku-poziciju-mccann-beograd

Pročitajte još:

Srđan Šaper, intervju za slovenački Marketing magazin - Advertiser Serbia

(http://www.advertiser-serbia.com/srdan-saper-intervju-za-slovenacki-marketing-magazin/ )

Srđan Šaper dobitnik nagrade "Grand Slam" na manifestaciji "mt:s Noć Reklamoždera" | Lumiere.rs

(http://www.lumiere.rs/pr_vesti/srdan-saper-dobitnik-nagrade-%E2%80%9Cgrand-slam%E2%80%9D-na-manifestaciji-%E2%80%9Cmts-noc-reklamozdera%E2%80%9D/ )

U intervjuu za magazin CorD Srđan Šaper govori o profesionalnoj karijeri u svetu advertajzinga – CorD Magazine (http://cordmagazine.com/feature/interview-srdjan-saper-founder-and-chairman-if-mccann-grupa-at-any-given-moment-we-are-all-always-at-the-beginning/)

U intervjuu za magazin Diplomacy&Commerce Srdjan Saper govori o proširenju poslovanja na nordijsku regiju (http://www.diplomacyandcommerce.rs/if-mccann-grupa-expands-business-operation-in-the-nordic-region/)