BHS ENG

Teodora Migdalovici u McCann Sarajevo: Kako kliše pretvoriti u koncept koji će privući pažnju

Kreativna industrija može pomoći napredak društva

 

Ko je odgovoran za reputaciju jedne zemlje, načina na koji se predstavlja u stranim medijima, za njene građane koji se suočavaju sa čudnim klišeima i stereotipima svaki put kada putuju u inostranstvo, i koliko to sve ima veze sa biznisom i kreativnošću?!, ključna su pitanja otvorena na prvom predavanju u BiH Teodore Migdalovici, ambasadorice internacionalog festivala kreativnosti Kanski lavovi, jučer održanom u poslovnoj zgradi agencije McCann Sarajevo. Razmišljanja koja je o temi "Otkrijmo kako zajedno do Lava”, podijelila sa učesnicima ove sjajne edukacije, iznjedrila su potencijalne odgovore kako uraditi dobar rebrending zemlje, i na koji način kreativna industrija može biti ambasador promjena koje će u konačnici utjecati i na perspektivu biznisa. Jedan od zanimljivih pristupa, sugerisan na predavanju, svakako je onaj da kliše može biti pretvoren u koncept koji će privući pažnju javnosti, neizostavno birajući komunikacijske trendove današnjice.

 

 

"Danas je lakše nego ikada uočiti, razviti i lansirati kreativne ideje. Socijalne mreže, tehnologija, ta moguća "ko-kreacija" i jednostavniji pristup koji brendovi imaju u odnosu sa javnošću dozvoljava im da napreduju i u situacijama kada veliki budžeti nisu na raspolaganju", kaže Teodora.

Umjesto advertising, Teodora bira riječ caring (brinuti se), jer brendovi danas moraju pokazati da brinu, da osjećaju, da ugađaju svom konzumentu. Zato su empatija i emocionalna inteligencija nužni u kreativnom pristupu, jer je "creative feeling" podjednako bitno kao i "creative thinking".

Podsjetila je kako je kriza, koja nas je pogodila prije 10 godina, utjecala na velike biznise i na način rada velikih agencija. Ipak, činjenica je da je u ovom dijelu svijeta već ustaljena formula opstanka i napretka biznisa koja glasi “učiniti mnogo sa malo finansija”." Kada je ova tema u pitanju, ljudi u Bosni i Hercegovini su majstori zanata i to je ono što ja mnogo cijenim i što može donijeti velike rezultate", kaže Teodora i dodaje: "Bosna i Hercegovina ima tako bogatu kulturu različitih religija, specifičnog mentaliteta i načina kako odgovoriti životnim izazovima. Danas kreativnost podrazumijeva industriju “rješavanja problema”, čija dodatna uloga je još i da bude podrška napretka društva."

 

 

Biti ponosan na nacionalni i kulturni identitet i iz njega crpiti kreativne ideje, ne bojati se velikih ideja, biti odlučan, uporan i radan, jer i kreativnost zahtijeva naporan rad, vodilje su za sve one koje žele napraviti pomak u industriji.

"Sigurna sam da kreativni izvori ove zemlje jedino još trebaju fokus i odlučnost, kako bi rezultat bio vidljiv na internacionalnim festivalima kreativnosti. I ako dodam da im pri tome sigurno mogu pomoći ovdašnji smisao za humor, svih oblika, pa čak i crni humor, mislim da sam rekla sve", na kraju našeg razgovora zaključuje Teodora Migdalovici.

 

 

O Teodori Migdalovici

 

Osnivačica The Alternative School for Creative Thinking u Rumuniji, jedne od najuspješnijih kreativnih MBA-a u Istočnoj Europi, koja je u posljednje tri godine osvojila dva Zlatna lava. Lični je brending strateg u kompaniji MEALCHEMY.COM.

 

 

Kao međunarodni javni govornik i trener, tokom posljednjih 15 godina prisustvovala je velikim svjetskim događajima vezanim za marketing i komunikacijsku industriju. O stanju i budućnosti ove industrije govorila je na globalnim pozornicama u: Singapuru, Parizu, Londonu, Lisabonu, Zagrebu, Beogradu, Kuala Lumpuru, Mumbaiju, Mauricijusu. U područja njene ekspertize spadaju: lični branding i brand culture, lobiranje, kreativna industrija, emocionalna inteligencija, briga o kupcima. Kao autorica stručnih publikacija, te istraživačkih i obrazovnih projekta, osvojila je brojna priznanja poput Brand Leadership Award, Global Super Achiever Award, Private Diplomacy Award, European Excellence Award i Stevie Award.

Na poziv McCann Sarajevo boravila je proteklih dana u glavnom gradu BiH, gdje je, za klijente i uposlenike agencije, održala predavanje i creative workshop “Otkrijmo kako zajedno do Lava”.